Reçinelerin Temel Faydaları ve Kaplamalardaki Farklılıkları

Reçinelerin Temel Faydaları ve Kaplamalardaki Farklılıkları

Kapsülleme reçineleri, en çalışkan kimyagerlere bile meydan okuyacak çok sayıda özelliğe sahip birçok formda mevcuttur. Çoğu üreticinin, bir reçinenin sunabileceği tüm incelikleri gözden geçirmeden işi yapmak için bir reçine istediğini takdir etsek de, ürün seçimini mümkün olduğunca ağrısız hale getirmek için ürün detayını doğru bir şekilde elde etmenin ne kadar kritik olduğunu da anlıyoruz. Elektronik devreyi korumak için pek çok farklı seçenekle, kaplanacak çok fazla zemin vardır ve uygulamaya bağlı olarak, bazen bir reçine gibi performans gösteren iki parçalı kaplama serisi ile konformal bir kaplama daha uygun olabilir.

Bu ayın blogunda, termal olarak iletken bir kapsülleme reçinesi kullanmanın yararlarına odaklanacağız ve ayrıca konformal bir kaplama ve bir reçine kullanma arasındaki farkı karşılaştıracağız. Ayrıca, bir reçine paketini karıştırmanın en iyi yoluna ve hava kabarcıklarının kürlenmiş reçinede sıkışıp kalması durumunda nelere dikkat edeceğimize daha yakından bakacağız. Bu yüzden, daha fazla uzatmadan, Bu sık sorulan soruları beş puanlık formatımızda inceleyelim:

1) Termal olarak iletken bir kapsülleme reçinesinin faydaları nelerdir?

Elektronikler yıllar içinde daha küçük ve daha güçlü hale geldikçe, bir PCB üzerinde birim alan başına üretilen ısı miktarı da arttı ve elektroniklerin düşük sıcaklıklarda çok daha iyi performans göstereceği iyi biliniyor. Etkin termal dağılım gerektiren PCB'leri veya cihazları kapsüllemek için kullanılan termal olarak iletken reçineler, ısının hassas bileşenlerden uzaklaştırılmasına izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Doldurulmamış bir reçinenin tipik termal iletkenliği 0.20-0.35 W/m.K'dir. Bir reçinenin termal olarak iletken olarak sınıflandırılması için,  >0.8W/m.K'lik bir termal iletkenliğe sahip olması gerekir. Bu genellikle, termal iletkenlik ve kimyasal stabilitenin bir kombinasyonunu sunan seçilmiş seramik dolgu maddeleri kullanılarak gerçekleştirilir.

2) Reçineler ve kaplamalar arasındaki bazı önemli farklar nelerdir?

En göze çarpan farklılıklar, uygulama yöntemleri (aerosol, koruyucu kaplama püskürtme ekipmanı, manuel püskürtme tabancası ve kaplamalar için fırçalama, karıştırma ve dağıtma ekipmanı ve reçineler için reçine paketleri ile karşılaştırıldığında), uygulama kalınlığı (konformal kaplamalar için <100 mikron, < kalın kaplamalar için 500 mikron ve reçineler için >500 mikron) ve onay derecelendirmeleridir (kaplamalar genellikle UL746'ya göre onaylanırken reçineler için, uygulamaya büyük ölçüde bağlıdır). Kaplama kalınlığı nedeniyle, kaplamalar reçinelere kıyasla daha az yer kaplar ve toplam ağırlıkta düşük bir artışa sahiptir. Epoksi, poliüretan ve silikon kimyalarına dayanan kaplamalar ve reçineler vardır. Doğrudan reçine eşdeğeri olmayan akrilat, akrilik ve parilen kaplamalar da vardır. Reçinelerin %99'u %100 katı sistemlerdir, bu nedenle kürleme sırasında düşük VOC salınır veya hiç VOC açığa çıkmaz. Çoğu kaplama solventlidir ancak yine de %100 katı olan 2 bileşenli (2K) ve UV ile kürlenebilir akrilat sistemleri mevcuttur.

3) Neden kaplama yerine reçine seçeyim?

Reçine veya kaplama arasındaki seçim normalde uygulama özelliklerine bağlıdır. İlgili ünite, uzun süreli termal ve/veya fiziksel şok döngüsüne tabi olarak çeşitli kimyasallara uzun süreli daldırmaya tabi tutulacaksa, genellikle bir reçine tercih edilir. Ayrıca, bir PCB üzerinde çok sayıda büyük bileşen varsa, bunları kaplamak yerine bunları kapsüllemek için bir reçine kullanmak genellikle daha iyidir. Reçinenin tercih edilebileceği bir diğer senaryo, ünitenin kolay erişilebilir olmadığı veya uzun sürekli hizmet ömrünün gerekli olduğu bir durumda kullanılmasıdır. Bu durumda, gereken ekstra koruma ve dayanıklılığı sağlamak için bir reçine tavsiye edilir.

4) Kapsülleme reçinelerinde hava kabarcıklarının sıkışmasının sonuçları nelerdir ve bu performansı bozar mı?

Hava kabarcıkları, kürlenmiş reçinenin performansı üzerinde bir takım etkilere sahip olabilir. Kabarcıkların sayısına ve dağılımına bağlı olarak, uygulanan polimer tabakasının gerçek kalınlığı azaltılacak, bu nedenle özellikle kimyasal saldırılara karşı koruma seviyesi de azaltılacaktır. Bileşenlerin, kabloların veya rayların yanında hava kabarcıkları varsa, özellikle yüksek voltajlar uygulandığında, Korona bu boşlukların içinde birikebilir ve sonuçta bileşenleri veya kabloları tahrip edebilir. Boşluklar ayrıca termal ve fiziksel şok için zayıf bir nokta görevi görür ve bu da reçinenin hizmette çatlamasına neden olabilir.

5) Reçine paketini karıştırmanın en iyi yönteminden bahsedin, neyin yanlış gidebileceğini ve nedenini açıklayın?

İlk olarak, poliüretan ve silikon reçinelerin kullanıma hazır olana kadar folyo paketinden çıkarılmaması durumunda reçine paketini dış ambalajdan çıkarmanız gerekir. Paketi düz bir yüzeye yayın ve ortadaki klipsi çıkarın. Reçineyi paketin bir yarısından diğerine itmek için klipsi kullanın, ardından paketi iki elinizle alın ve dairesel hareketlerle birkaç dakika karıştırın. Paketi tekrar düz yüzeye yerleştirin ve reçineyi köşelerden merkeze itmek için klipsi kullanın. Paketi iki elinizle alın ve bir dakika daha karıştırmaya devam edin.

Reçineyi köşelerden paketin ortasına itmeyi tekrarlayın ve ardından malzemenin tamamen karıştığından ve homojen bir renk elde ettiğinden emin olmak için bir dakika daha karıştırmaya devam edin. Karışık reçineyi açılı dikiş ile paketin yan tarafına itmek için klipsi kullanın. Paket filmini paket ele oturacak şekilde rulo yapın. Paketin köşesini kesin ve ardından reçineyi dağıtmak için paketi eğin, akışı korumak için gerektiği kadar hafif basınç uygulayın. Paketin köşelerinden gelen malzeme paketin ortasına itilmezse, karıştırılmamış malzeme dağıtılabilir. Reçine yeterince uzun süre karıştırılmazsa, reçine sertleşmeyebilir veya düzensiz bir şekilde sertleşebilir. Doldurulmuş reçine sistemleri söz konusu olduğunda, zamanla bir miktar çökelme meydana gelmiş olabilir, bu nedenle dolgu maddelerinin reçine boyunca doğru bir şekilde dağılmasını sağlamak için biraz daha karıştırma gerekebilir. Optik olarak berrak reçinelerle, ilk karıştırıldığında reçine bulanık görünecektir, bu tamamen normaldir ve malzeme reaksiyona girdikçe bulanıklık ortadan kalkacaktır.

Her müşteri ve projesi farklıdır; yıllara dayanan tecrübemize dayanarak, müşteriye ihtiyaçlarına en uygun ürünlerin hangileri olduğunu bildirebilsek de, bunların hepsi birime, kullanılacak dağıtım yöntemine/ekipmanına, kürleme sürelerine ve oluşabilecek sıcaklık sınırlamalarına bağlıdır. üretim sürecinde uygulanacaktır. Müşterinin reçinenin nihai çalışma koşulları (sıcaklık aralığı, olası kimyasal maruziyetler, vb.) ile ilgili ne kadar çok bilgi bilirsek sizlere o kadar iyi yardım edebiliriz

Teknik yardım için lütfen bizimle iletişime geçin